luni, 27 februarie 2012

Infernul lui Hades, descoperit intr-o pestera din Grecia. Ce spun arheologii


O descoperire demna de legendele Olimpului i-a cucerit pe arheologi. In timpul unor sapaturi, ei au dat de urma unei lumi subterane neobisnuite. Multi cred ca aceasta grota ar sta la bazele "imparatiei lui Hades".
Cu vedere spre o zona linistita dintr-un golf grecesc, pestera Alepotrypa contine ramasitele unui sat din Epoca de Piatra, morminte, un lac si un amfiteatru - o camera unde se desfasurau ritualuri cu mai mult de 5.000 de ani in urma.
"Ceea ce vedem acolo, aproape ca nu poate fi descris. Nu exista niciun alt sit neolitic asemanator in Europa si, cu siguranta, niciunul care sa adaposteasca atat de multe morminte", a spus arheologul Anastasia Papathanasiou, de la Ministerul grec al Culturii.


Pana in prezent, echipa de arheologi care exploreaza situl a descoperit aproximativ 160 de morminte in interiorul pesterii, dintr-o perioada cuprinsa intre anii 5000 si 3200 i.Hr., epoca in care agricultura se raspandea in Europa.
Vietile acestor fermieri, care i-au condus pe arheologi in interiorul si in afara pesterii, aflata in Peninsula Mani, din sudul Greciei, ofera noi perspective asupra inceputurilor civilizatiei in Europa.
"Ei locuiau intr-un sat din afara pesterii. Si unii dintre ei au ramas izolati in interior, atunci cand intrarea s-a prabusit. Este destul de intuneric in interior, dar starea de conservare este excelenta", a declarat Mike Galaty, arheolog la Millsaps College, Mississippi.
In interior, pestera este acoperita cu un strat gros de cenusa, provenit de la ritualurile care s-ar fi produs acolo.
"Noi nu stim suficient despre ritualurile care se desfasurau in pestera, dar acestea includeau si sacrificii de animale, care erau arse. Focuri de mari proportii s-ar fi produs in interiorul pesterii", a spus Galaty.
Notiunea antica de Infern, o lume sumbra si incetosata pentru cei morti, lumea lui Hades,  s-ar putea sa-si aiba originile in ritualurile pesterii din Alepotrypa, sugereaza Papathanasiou.


miercuri, 22 februarie 2012

HARTA SALARIILOR MINIME garantate în UE. Ce diferenţe sunt între România şi Bulgaria sau Ungaria


Angajaţii din România au un salariu minim garantat de 162 de euro pe lună, ceea ce îi plasează pe penultimul loc al unui astfel de clasament, în faţa vecinilor bulgari care au un salariu minim lunar de 138 de euro, conform datelor oficiale ale Biroului de Statistică al UE, Eurostat.
Cel mai mare salariu minim lunar acordat în Europa este cel garantat, prin lege, salariaţilor din Luxemburg, respectiv de 1.801 euro, adică de 11 ori mai mare decât cel din România. În Ungaria, salariul minim garantat lunar este de 296 de euro. Statisticile Eurostat se referă însă la doar 20 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

În cazul Greciei, salariul minim garantat lunar este de 877 de euro. Guvernul de la Atena s-a angajat însă să îl reducă la 750 de euro pe lună, măsură care face parte din programul de austeritate impus de FMI-BCE-UE, în schimbul salvării statului elen de la faliment.

luni, 20 februarie 2012

Casele "la pachet" sau cum poti sa platesti 18.000 de euro pe o locuinta cu patru camere si doua bai


Intr-o piata imobiliara inghetata de criza, unii s-au reorientat catre constructiile ieftine, ce presupun si costuri de intretinere mici.
Casele vin la "pachet" si se ridica in doar doua luni, fara sa-i puna pe proprietari pe drumuri cautand materiale de constructii. In plus, sunt ecologice si rezista la cutremure.



Familia Kamner a dat apartamentul din Bucuresti pe o locuinta in mijlocul naturii. Casa nu doar arata ciudat, dar are si o denumire pe masura: domul monolitic.
E o cladire semisferica facuta dintr-un beton special, termoizolant, acoperita cu o folie adusa de peste ocean. La interior, betonul se spray-aza pe o armatura metalica.


Domul monolitic rezista la viscol, cutremur sau inundatii pentru ca nu poate fi pus la pamant. Localnicii din Zarnesti nici nu-l mai privesc ca pe o noutate.
Sotii Kamner au cheltuit 80.000 euro pentru echivalentul unei suprafate de 300 metri patrati. Mai ieftine de atat sunt casele pe stil american, adica pe structura metalica. Alin a platit pentru o casa cu patru camere si doua bai 18.000 euro.


Aceste case sunt cautate peste tot in strainatate, pentru ca au greutatea redusa si sunt rezistente la cutremure.

joi, 16 februarie 2012

Unde gasesti cea mai ieftina casa


Tara in care preturile par sa fie cele corecte esteGrecia in timp ce Italia ridica stafeta pozitionand valorile locuintelor cu 10 procente peste cele normale.
 
Daca vorbim despre tarile dezvoltate, Danemarca, Finlanda si Suedia sunt “gazdele” unei piete imobiliare supraevaluate cu 17%, 22% respectiv 25%.Tara turistica, Spania are si ea locuinte care costa cu 33% mai mult decat limitele normale.
 

In Franta, preturile in sectorul imobiliar sunt supraevaluate cu 42% iar in Norvegia cu 48%. Belgia, centrul Uniunii Europene, este campioana preturilor supraevaluate, pozitionandu-se cu 56% peste cat valoreaza. Locuintele dinCanada se afla pe locul doi in top, cu 54% peste preturile pietei.
 
Japonia conduce topul preturilor subevaluate. Locuintele costa cu 37% mai putin decat valoarea lor reala. Costul unei locuinte in Germania este cu 26% mai mic decat cel normal, in timp ce in Coreea locuintele sunt cu 14% mai ieftine decat ar trebui.
 Si pe piata imobiliara americana, casele au preturi subevaluate cu 9% iar in Elvetia indicatorul este de 8 procente.
 

Nu exista risc imediat de inundatii


Temperaturile vor creste treptat, astfel ca zapada care a acoperit sudul tarii nu se va topi de la o zi pe alta. Totusi, autoritatile locale trebuie sa se asigure ca sistemul de scurgere a apelor din localitati este desfundat si poate prelua toata apa.
De joi, temperaturile vor creste, inclusiv in zonele de risc din Vrancea si Buzau. Dar nu brusc, dupa cum sustin meteorologii. In aceste conditii, zapada se va topi lent fara risc de inundatii.Temperaturile cresc peste zero grade doar ziua. Noaptea, insa, raman cu minus. Chiar daca meteorologii si hidrologii sustin ca nu exista risc imediat de inundatii, partea din sud, unde a nins de saptamani intregi, ramane una cu risc. Si asta pentru ca acolo stratul de zapada sare de cativa metri. Pe harta de la apele romane zona e hasurata cu rosu.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat ca autoritatile sunt pregatite in caz ca vor avea loc inundatii, dupa topirea cantitatilor masive de zapada cazute in ultimele saptamani, dar ca totul depinde de ritmul in care se va topi zapada.In doua saptamani, primarii din satele ingropate sub zapada trebuie sa ia toate masurile, ca sa evite producerea unor inundatii dezastruoase. Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR) si Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) ar putea anunta, miercuri, o "posibila situatie de urgenta" legata de inundatii, a declarat, marti seara, ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Berca.Acesta nu a dat mai multe detalii despre subiect, spunand doar, in finalul declaratiei sale, ca spera sa nu fie "probleme, in continuare, cu inundatiile".
Avertizarea vine de la seful Autoritatii Nationale pentru Inundatii, care spune ca temperaturile nu vor creste in acest interval atat de mult incat sa provoace o topire brusca a nametilor. Si totusi, ministrul de interne a declarat ca este posibil ca miercuri sa se anunte o situatie de urgenta, din cauza apelor.Sutele de localitati din sudul tarii, acoperite de troiene, sunt amenintate de ape daca vremea se incalzeste brusc.Deja au identificat si zonele cele mai vulnerabile: judetele Vrancea si Buzau.




luni, 13 februarie 2012

Crucea Rosie lanseaza campania APEL PENTRU PERSOANELE IZOLATE DE ZAPADA . Vezi unde poti dona


Este vorba despre locuitorii din judetele Vrancea, Buzau, Ialomita, Galati, Giurgiu, Dambovita, Botosani, Bacau, Iasi, Arad, Braila, Neamt si Ilfov.Sambata, aproximativ 3 tone de alimente si paine vor fi directionate catre zonele cel mai greu afectate, Buzau si Ialomita.1.400 de kg de alimente (ulei, malai, paste fainoase, conserve si paine) vor fi directionate cu un elicopter al Ministerului Administratiei si Internelor in zonele inzapezite din judetul Ialomita, comunele Mirosesti si Cacova.
Un alt transport de 1.450 de kg de alimente vor fi distribuite cu sprijinul elicoperului Ministerului Apararii Nationale in judetul Buzau in localitatile Boldu si Cochirleanca.
In perioada urmatoare, toate alimentele existente in depozitele Bancii de Alimente vor fi donate catre zonele izolate de zapada. Pentru a sustine in continuare persoanele afectate de caderile masive de zapada, care nu isi pot procura singure hrana, Crucea Rosie Roamana lanseaza un apel umanitar de urgenta.
Incepand de sambata, persoanele care vor sa contribuie cu alimente greu perisabile pot face donatii prin intermediul Bancii de Alimente a Crucii Rosii în toate magazinelor din retelele: Carrefour, Real, Mega Image si Metro. Alimentele de baza sunt: malai, faina, zahar, orez, paste fainoase, conserve de carne, conserve de peste, apa.
De asemenea pot face donatii online pe site-ul oficial al Crucii Rosii Romane: www.crucearosie.ro sau in conturile special deschise de Crucea Rosie Româna la BRD - Agentia Piata Romana:
LEI : RO36BRDE410SV51618614100
EUR : RO71BRDE410SV51618884100
USD : RO29BRDE410SV18793954100
Sumele colectate in cadrul campaniei umanitare vor fi folosite pentru achizitionarea de alimente, apa, paturi, produse de igiena necesare persoanelor sinistrate.
Crucea Rosie Romana pune la dispozitia persoanelor interesate sa ajute cu bani sau alimente numerele de telefon: 021 /3171710 sau 0748 238 024 unde pot solicita informatii suplimentare.


Ăstea ar fi utilajele cu care în 3 zile jandarmii scot ţara de sub nămeţi!


 

Vrancea, Ialomita si Mehedinti sunt doar cateva dintre judetele in care zeci de sate si zeci de mii de oameni traiesc ca la Polul Nord. Casele s-au transformat in igluuri iar drumurile sunt adevarate partii de schi.


 Batrani necajiti care sperau sa treaca iarna cu o mana de malai, una de faina si un brat de lemne s-au vazut nevoiti sa se lupte cu nametii ca sa isi poata face loc sa iasa din casa pana in curte. 


Autoritatile mereu surprinse de iarna care se incapataneaza mereu sa se manifeste cu ninsori abundente au actionat tarziu si ineficient. Sute de jandarmi si zeci de utilaje n-au reusit decat sa faca loc televiziunilor si reporterilor spre dramele taranilor zgribuliti la adapostul dunelor de zapada.

duminică, 12 februarie 2012

S-a aflat ultimul SECRET de la Dacia


Dupa Lodgy, mai lanseaza o masina in 2012!  Dacia Dokker

Nemtii de la Auto.freenet.de anunta ca dupa Dacia Lodgy, Renault va mai lansa in toamna acestui an o noua masina, Dacia Dokker.


Masina va fi construita pe platforma de la Kangoo Express si va prelua multe aspecte atat de design, cat si de motorizare.
Automobilul Dokker va fi un monovolum ludospace. Iata cateva imagini cu masina dupa care va fi construita Dacia Dokker si prezentata la Salonul Auto de la Paris.

miercuri, 8 februarie 2012

Descoperire uimitoare a cercetătorilor, lângă un lac subglaciar închis de 20 de milioane de ani


Oamenii de ştiinţă ruşi au forat patru kilometri în gheaţă, pentru a ajunge la un lac subglaciar din Antarctica, despre care se credea că a fost închis în subteran pentru ultimii 20 de milioane de ani, scrie Daily Mail.
Cercetătorul John Priscu, de la Universitatea din Montana, declara că se aşteaptă să găsească "organisme unice" în lacul Vostok, însă Daily Mail scrie că aceasta nu a fost singura surpriză descoperită acolo

Astfel, agenţia de presă rusă RIA Novosti scrie că într-un buncăr de gheaţă situat lângă lac s-ar putea afla mai multe arhive ale lui Adolf Hitler. "Credem că, spre sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, naziştii s-au mutat către Polul Sud şi au construit o bază pe lacul Vostok", notează RIA Novosti.
Agenţia a citat şi o declaraţie din 1943 a amiralului nazist Karl Dontiz, care spunea că Germania a creat "o fortăreaţă inatacabilă pentru Fuhrer, în celălalt capăt al lumii", adică în Antarctica. Conform arhivelor navale germane, un submarin cu nazişti a ajuns la Polul Sud în 1945, iar aceştia ar fi construit o peşteră de gheaţă, în care ar fi depozitat mai multe cutii cu documente secrete ale lui Hitler.
Ulterior, a apărut şi o ipoteză conform cărora rămăşiţele lui Hitler şi ale Evei Braun ar fi fost transportate în Antarctica, în speranţa că Fuhrer-ul şi amanta sa pot fi clonaţi.

Lacul Vostok are cea mai curată apă de pe Pământ
În cadrul expediţiei de pe lacul Vostok, urmărită atent de NASA şi Agenţia spaţială rusă, cercetătorii speră să descopere forme noi de viaţă. În plus, ei speră să vadă şi cum sunt condiţiile pe Europa, unul dintre sateliţii lui Jupiter, pe care se crede că ar exista, de asemenea, apă în formă lichidă sub un strat gros de gheaţă.
Pentru început, specialiştii au extras o mostră de apă din lacul Vostok, pe care au îngheţat-o şi o vor testa în laborator, scrie Daily Mail.
Cercetătorii au început şi anul trecut o expediţie pe lacul Vostok, însă au fost nevoiţi să o abandoneze din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, la o distanţă de numai 50 de metri de lac.
Oamenii de ştiinţă spun că apa din lacul Vostok este cea mai curată de pe Glob, de două ori mai pură decât apa distilată, după ce a stat 20 de milioane de ani sub un strat de gheaţă gros de 4 km.
De altfel, John Priscu spune că s-au descoperit deja microorganisme în gheaţa de deasupra lui Vostok şi, având în vedere că lacul are rezerve de oxigen, e de aşteptat să adăpostească foarte multe organisme noi. Cercetătorul a precizat că ruşii au lucrat încontinuu, pentru a termina de forat înainte de sfârşitul verii din Antarctica când temperatura va scădea şi mai mult faţă de cele -66 de grade Celsius actuale. Chiar şi în aceste condiţii climatice, apa din lac se menţine în formă lichidă datorită izvoarelor geotermale de dedesubt.
Pentru a nu contamina apa din subteran cu bacterii de pe burghiul care sapă în gheaţă, acesta nici măcar nu va atinge suprafaţa lacului iar apa din lac va fi complet îngheţată înainte de a fi adusă la suprafaţă.
De asemenea, Daily Mail scrie că există şi riscul unei explozii, din cauza cantităţii mari de oxigen şi nitrogen din subteran.
Criticii expediţiei spun că substanţele folosite de cercetători în explorare, cum ar fi kerosenul, dăunează mediului, în timp ce alţii sunt de părere că lacul nici nu ar trebui explorat, ci lăsat în condiţii naturale.



Cea mai mică vertebrată din lume


Cea mai mică specie de vertebrate din lume este o broscuţă care a fost descoperită în Papua Noua Guinee, scrie Huffington Post.
Paedophryne amauensis este cea mai mică specie de vertebrate din lume, conform unui comunicat de presă al Universităţii de Stat din Louisiana. Broscuţa măsoară 7,7 milimetri lungime, fiind mai mică decât o monedă americană de 10 cenţi.


Descoperirea a fost făcută de o echipă de cercetători americani condusă de erpetologul Chris Austin de la Universitatea de Stat din Louisiana. Anunţul descoperirii a fost făcut public miercuri în revista PLoS ONE. Austin a spus în comunicatul de presă că a fost foarte greu să descopere amfibia datorită dimensiunii sale mici.
Paedophryne amauensis a furat coroana de la un peşte din Indonezia care măsoară opt milimetri lungime - Paedocypris progenetica, considerat până de curând cea mai mică vertebrată din lume. Anul trecut au fost descoperite 208 specii noi în sud-estul Asiei, însă animalele sunt ameninţate de tăierea pădurilor, pierderea habitatului, schimbările climatice şi oameni, potrivit World Wildlife Fund.

marți, 7 februarie 2012

Ai masina inmatriculata in Bulgaria, poti sa-i faci "RAR-ul" in Romania, din aprilie


Proprietarii de masini inmatriculate in alte state si folosite pentru perioade mai lungi in Romania vor avea posibilitatea sa efectueze in tara inspectia tehnica, operatiune care nu a fost permisa de lege pana in prezent.Modificarea este argumentata prin faptul ca, in ultimii ani, s-a constatat ca exista persoane fizice sau firme care lucreaza in Romania pentru perioade mai indelungate si care utilizeaza vehicule inmatriculate in statul in care au resedinta principala sau sediul social, dar carora legea nu le permite sa efectueze pe teritoriul statului roman inspectia tehnica periodica.

"In perioada de utilizare a acestor vehicule, este posibila expirarea inspectiei tehnice periodice acordata in statul de inmatriculare. Efectuarea inspectiei tehnice periodice in statul de inmatriculare este uneori dificila din cauza distantelor ce trebuie parcurse si a imposibilitatii circulatiei cu un vehicul a carui inspectie tehnica periodica a expirat.
In acest moment, aceste vehicule nu pot efectua inspectia tehnica periodica in Romania si, in consecinta, in multe cazuri circula cu inspectia tehnica periodica expirata, ceea ce poate afecta siguranta rutiera. Din acest motiv, este important ca si aceste vehicule sa poata fi verificate tehnic in Romania, pentru a circula intr-o stare tehnica corespunzatoare", arata Guvernul
Astfel, Executivul a decis ca Registrul Auto Roman sa poata efectua inspectia tehnica periodica si pentru aceste vehicule, prin care sa fie atestata starea tehnica a masinii. Aceasta inspectie tehnica periodica va avea insa doar valabilitate nationala, recunoasterea sa de alte state depinzand de legislatia nationala a acestora.


duminică, 5 februarie 2012

Crudul verde al achiziţiilor publice


Peste 800 de mii de tone de CO2 nu ar mai ajunge în atmosfera europeană dacă autorităţile publice ar opta pentru achiziţionarea exclusiv de calculatoare eficiente din punct de vedere energetic. Dacă ţări din Uniunea Europeană au început de ceva timp să ia măsuri pentru susţinerea achiziţiilor publice verzi, în România situaţia nu este deloc roz. Deși la nivel european ţinta asumată voluntar pentru achiziţii publice verzi era de 50% până în 2010, România abia ajunge la un procent de 20%.
La sfârșitul lunii iunie, Ministrul Mediului, Laslo Borbely, a declarat că speră ca până la finele anului, să finalizeze Legea Achizițiilor Verzi, care să impună condiții clare de protecție a mediului în caietele de sarcini. Astfel, legea ar obliga autoritățile publice ca din totalul achizițiilor publice un anumit procent să fie verde, pe care apoi să-l raporteze.
„Dacă această lege va apărea, avem șansa ca până în 2013 să atingem ținta de 50% achiziții publice verzi. În momemntul de față nu există nicio statistică clară a situației pentru că nimeni nu este obligat să raporteze ce fel de achiziții fac", a declarat Lavinia Andrei, președintele Asociației Terra Mileniul III.
Autorităţile publice, imbold pentru dezvoltare durabilă

Potrivit Manualului pentru Achiziţii Publice Verzi elaborat de Comisia Europeană, autorităţile publice din UE cheltuiesc aproximativ 1.5 miliarde euro pe an pentru achiziţionarea de produse şi servicii, ceea ce este echivalentul a 16% din Produsul Intern Brut UE. Folosind puterea lor de cumpărare pentru a opta pentru bunuri şi servicii care protejează mediul, ele pot aduce o contribuţie importantă pentru dezvoltarea durabilă.
Achiziţiile publice verzi acoperă zone precum cumpărarea de computere și clădiri eficiente din punct de vedere energetic, echipament de birou realizat din produse din lemn provenit din păduri administrate durabil, hârtie reciclată, maşini electrice, transport public ecologic, catering cu alimente organice, electricitate provenind din surse de energie regenerabile şi sisteme de aer condiţionat cu un consum redus de energie.
Achiziţiile verzi se referă de asemenea şi la influenţarea pieţei prin puterea exemplului. Prin promovarea achiziţiilor verzi, autorităţile publice pot stimula industria să dezvolte tehnologii ecologice. De asemenea, în anumite cazuri precum transportul public sau calculatoare, impactul achizițiilor verzi ar fi și mai mare, întrucât instituţiile publice comandă o parte largă a pieţei.

O eleva de clasa a V-a schimba istoria chimiei. A inventat molecula care ar putea decide destine


Cu totii ne-am jucat de sarbatori cu petarde, cu artificii, insa nu ne-a trecut prin cap sa le si fabricam. Clara Lazen, o fata de 10 ani a reusit insa ceva incredibil.
Eleva a creat, accidental, o noua molecula capabila sa stocheze 
energia. Este vorba despre tetranitratoxicarbon, care poate fi folosita si ca explozibil.




Cum s-a intamplat totul. Fata a uitat o combinatie pe care profesorul i-o predase la clasa si in momentul in care a incercat sa reproduca o formula chimica formata din azot, oxigen si atomi de carbon, l-a uimit pe profesor. A inventat practic o noua molecula.
Dascalul s-a dus la Humboldt State University ca sa verifice noua formula era intr-adevar realistica. Toate cautarile din baza de date online nu i-au intors rezultate exacte, iar asta insemna ca eleva sa chiar descoperise o molecula nou-nouta

miercuri, 1 februarie 2012

Inginerii de la Dacia se pregatesc pentru lansarea monovolumului Lodgy, dar iau in calcul si varianta "reinvierii" brandului Solenza.



Francezii de la Renault vor sa investeasca o parte din incasarile de pe urma noului model Lodgy in "reinvierea" brandului Solenza.
Portalul francez Caradisiac, citat de Ziarul Financiar, a postat o imagine cu prototipul modelului Solenza, care ar urma sa fie lansat pe piata in 2015.
Cu modelele Lodgy si Solenza 2, Dacia isi propune sa scape de imaginea de "masina low cost".




Potrivit Caradisiac, Solenza va fi o masina de familie cu preturi incepand de la 13.000 de euro, comparabile cu modele asemanatoare produse de Skoda, Opel sau Ford.

Motorizarea de la Solenza 2 se va baza pe cea de la Clio 2, in timp ce caroseria va imprumuta componente de la Fluence.



 Primele informatii despreSUV-ul pe care NU-l asteptam niciodata! Are cel mai ciudat nume si o caruta de cai!



Daca am visat vreodata la o masina sport, aceea era un Lamborghini, un Ferrari sau un Porsche. Si niciodata nu ne-am fi imaginat sa arate ca un cazan. Din pacate, doar Ferrari se mai tine de cuvant si ne da speranta ca nu va suferi tulburari de personalitate. Acest SUV Lamborghini este un compromis comercial absolut rational. Castigi bani si clienti, insa pierzi definitiv titulatura de masina exclusiv sport. LB 736 este construit pe sasiul lui Q7 si se va lansa in 2015 cu un motor V8 sau V10 de 700 de cai.