miercuri, 8 februarie 2012

Descoperire uimitoare a cercetătorilor, lângă un lac subglaciar închis de 20 de milioane de ani


Oamenii de ştiinţă ruşi au forat patru kilometri în gheaţă, pentru a ajunge la un lac subglaciar din Antarctica, despre care se credea că a fost închis în subteran pentru ultimii 20 de milioane de ani, scrie Daily Mail.
Cercetătorul John Priscu, de la Universitatea din Montana, declara că se aşteaptă să găsească "organisme unice" în lacul Vostok, însă Daily Mail scrie că aceasta nu a fost singura surpriză descoperită acolo

Astfel, agenţia de presă rusă RIA Novosti scrie că într-un buncăr de gheaţă situat lângă lac s-ar putea afla mai multe arhive ale lui Adolf Hitler. "Credem că, spre sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, naziştii s-au mutat către Polul Sud şi au construit o bază pe lacul Vostok", notează RIA Novosti.
Agenţia a citat şi o declaraţie din 1943 a amiralului nazist Karl Dontiz, care spunea că Germania a creat "o fortăreaţă inatacabilă pentru Fuhrer, în celălalt capăt al lumii", adică în Antarctica. Conform arhivelor navale germane, un submarin cu nazişti a ajuns la Polul Sud în 1945, iar aceştia ar fi construit o peşteră de gheaţă, în care ar fi depozitat mai multe cutii cu documente secrete ale lui Hitler.
Ulterior, a apărut şi o ipoteză conform cărora rămăşiţele lui Hitler şi ale Evei Braun ar fi fost transportate în Antarctica, în speranţa că Fuhrer-ul şi amanta sa pot fi clonaţi.

Lacul Vostok are cea mai curată apă de pe Pământ
În cadrul expediţiei de pe lacul Vostok, urmărită atent de NASA şi Agenţia spaţială rusă, cercetătorii speră să descopere forme noi de viaţă. În plus, ei speră să vadă şi cum sunt condiţiile pe Europa, unul dintre sateliţii lui Jupiter, pe care se crede că ar exista, de asemenea, apă în formă lichidă sub un strat gros de gheaţă.
Pentru început, specialiştii au extras o mostră de apă din lacul Vostok, pe care au îngheţat-o şi o vor testa în laborator, scrie Daily Mail.
Cercetătorii au început şi anul trecut o expediţie pe lacul Vostok, însă au fost nevoiţi să o abandoneze din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, la o distanţă de numai 50 de metri de lac.
Oamenii de ştiinţă spun că apa din lacul Vostok este cea mai curată de pe Glob, de două ori mai pură decât apa distilată, după ce a stat 20 de milioane de ani sub un strat de gheaţă gros de 4 km.
De altfel, John Priscu spune că s-au descoperit deja microorganisme în gheaţa de deasupra lui Vostok şi, având în vedere că lacul are rezerve de oxigen, e de aşteptat să adăpostească foarte multe organisme noi. Cercetătorul a precizat că ruşii au lucrat încontinuu, pentru a termina de forat înainte de sfârşitul verii din Antarctica când temperatura va scădea şi mai mult faţă de cele -66 de grade Celsius actuale. Chiar şi în aceste condiţii climatice, apa din lac se menţine în formă lichidă datorită izvoarelor geotermale de dedesubt.
Pentru a nu contamina apa din subteran cu bacterii de pe burghiul care sapă în gheaţă, acesta nici măcar nu va atinge suprafaţa lacului iar apa din lac va fi complet îngheţată înainte de a fi adusă la suprafaţă.
De asemenea, Daily Mail scrie că există şi riscul unei explozii, din cauza cantităţii mari de oxigen şi nitrogen din subteran.
Criticii expediţiei spun că substanţele folosite de cercetători în explorare, cum ar fi kerosenul, dăunează mediului, în timp ce alţii sunt de părere că lacul nici nu ar trebui explorat, ci lăsat în condiţii naturale.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu